Lešnik spada u grupu koštunjavog voća i njegovo uzgajanje datira još iz perioda starih Rimljana. Veruje se da vodi poreklo iz Male Azije. Uspeva na plodnim i rastresitim područjima. Lešnik raste u obliku grama, ima listove koji su zaobljeni i duguljasti. Cvetovi se javljaju pre listova i mogu biti muški i ženski. Plodovi se grupišu u grozdove i imaju omotač koji je smeđe boje i jezgro.
Jezgro ploda lešnika sadrži mnoštvo vitamina i hranljivih materija. Najviše ima vitamina B i to pre svega B5 i B6, a bogato je i folnom kiselinom. Vitamini koji su deo B grupe su posebno važni, jer pružaju energiju organizmu, poboljšavaju koncentraciju i pozitivno utiču na celokupni nervni sistem. B6 je vitamin, koji se posebno preporučuje trudnicama, kako bi se sprečila pojava depresivnog stanja posle porođaja.
Lešnik sadrži i vitamine A i E koji su dobri za negu kose i kože, dok je vitamin E izuzetno dobar za krvne sudove i pored toga čuva srce. Pored gore pomenutih vitamina, u jezgru lešnika nalaze se i minerali poput cinka, magnezijuma i kalcijuma, a bogato je i omega 3 i 6 masnim kiselinama, koje su dobre za smanjivanje lošeg holesterola. Količina kalijuma koju sadrži, čak je pet posto veća u odnosu na količinu koju sadrže ostala voća. Lešnik je zbog ovog sastava jedan od energetski važnijih namirnica.
Lešnici su prepuni hranljivih sastojaka, uključujući vitamine, minerale, antioksidativna jedinjenja i zdrave masti.
Oni pružaju razne zdravstvene benefite:
Utiču na rad „leljih“ creva
Doprinose smanjenju gojenja
Doprinose zaštititi ćelije od oštećenje
Snižavaju nivo holesterola
Poboljšavaju broj spermatozoida
Poboljšavaju rad mozga
Smanjuju rizik od pojave raka
Regulišu simptome dijabetesa
Podržavaju zdravlje srca
Smanjuju upalne procese
Utiču na opšte zdravlje tena i kose
Med
Med spada u jedan od najtraženijih, najlekovitijih i najhranjivijih prirodnih proizvoda na svetu. Med je osnovni proizvod medonosnih pčela. Bitno je napomenuti da ga proizvode medonosne pčele, jer nije svaka pčela u pčelinjem društvu zadužena za proizvodnju meda. Dug je put od pčele do meda, zato su pčele bića koja zaslužuju naše poštovanje i brigu. Dužni smo da ih čuvamo od uginuća i da vodimo računa da svaka pčela može nesmetano da kupi nektar sa biljaka. To ćemo postići tako što nećemo zagađivati prirodu i tako što nećemo zaprašivati biljke i insekte opasnim otrovima.
Med i proizvodi od meda od davnina spadaju u najlekovitije proizvode koji se mogu naći u prirodi. Hiljadama se godina koriste u lečenju raznih bolesti, u kozmetici i prirodnoj medicini a prvi pisani tragovi o medu nalaze se još iz vremena egipatskih faraona. Med se pominje u drevnoj kineskoj medicini, a u ajurvedi “Knjizi života” med se smatra eliksirom mladosti, zdravlja i lepote.
Med se sastoji od fruktoze, saharoze, glukoze, vode i vitamina, minerala i oligoelemenata. Taj odnos je različit u zavisnosti od vrste i kvaliteta meda, ali je uvek savršeno izbalansiran. Što znači da pčele od onoga što mogu da sakupe u prirodi i što im je dostupno, uspešno naprave savršenu hranu.
Med ima prirodno svojstvo da se kristalizuje, neke vrste meda se lakše kristalizuju a neke teže, a to zavisi od količine glukoze koju sadrži. Ukoliko postoji više glukoze od fruktoze med će se brže i lakše kristalizovati. Kod recimo bagremovog meda ovaj proces je sporiji jer bagremov med sadrži više fruktoze.
Poznato je da je med tradicionalan lek protiv kašlja i upale grla, za poboljšanje krvne slike, kod oboljenja organa za varenje, reguliše perlistatiku creva, pomaže koncentraciju i pamćenje i mnoštvo drugih poremećaja uspešno možete tretirati medom i drugim pčelinjim proizvodima.
Med sprečava infekcije, čuva zube i kosti, spušta holesterol, poboljšava varenje, stvara prekopotrebnu životnu energiju i poboljšava raspoloženje. Med blagotvorno deluje još na sledeće poremećaje:
Jača imunitet organizma
Poboljšava cirkulaciju
Jača snagu srca i poboljšava srčani ritam
Poboljšava probavu i revitalizuje organe za varenje
Poboljšava obnavljanje tkiva, kose i noktiju
Potpomaže obnavljanje krvnih elemenata
Ima antibakterijsko, antiseptično i antimikotično dejstvo
Poboljšava otklanjanje toksičnih materija iz organizma
Deluje protiv stresa i nesanice, lošeg raspoloženja i razdražljivosti
Koristi se za dijetu u kombinaciji sa limunom
Med možete koristiti u kombinaciji sa drugim prirodnim proizvodima, začinima ili voćem.