MedLES Namaz od lesnika i meda

864 rsd

Medles je namaz, može poslužiti kao dodatak jelima. Na preporuku akreditovanih šefova kuhinja primenu je našao u kombinaciji sa sirevima što ga čini specifičnim u konzumiranju. Veliko interesovanje imaju vinarije koje naš proizvod koriste uz degustaciju vina.

Opis

U podnožju Homoljskih planina u Istočnoj Srbiji gde pčele sakupljaju prvoklasni med i gde se uzgaja lešnik visokog kvaliteta, nastao je Medles. Medles je savršen spoj prirodnih sirovina meda i lešnika i kao takav je jedinstven baš kao i svako od nas.

Naučeni tradicionalnim vrednostima u kojima se zdravlje i uživanje deli sa najbližima, doneli smo odluku – jedinstveni ukus naše prirodne poslastice učinili smo dostupnim za svakog od vas.

Lešnik

Lešnik spada u grupu koštunjavog voća i njegovo uzgajanje datira još iz perioda starih Rimljana. Veruje se da vodi poreklo iz Male Azije. Uspeva na plodnim i rastresitim područjima. Lešnik raste u obliku grama, ima listove koji su zaobljeni i duguljasti. Cvetovi se javljaju pre listova i mogu biti muški i ženski. Plodovi se grupišu u grozdove i imaju omotač koji je smeđe boje i jezgro.
Jezgro ploda lešnika sadrži mnoštvo vitamina i hranljivih materija. Najviše ima vitamina B i to pre svega B5 i B6, a bogato je i folnom kiselinom. Vitamini koji su deo B grupe su posebno važni, jer pružaju energiju organizmu, poboljšavaju koncentraciju i pozitivno utiču na celokupni nervni sistem. B6 je vitamin, koji se posebno preporučuje trudnicama, kako bi se sprečila pojava depresivnog stanja posle porođaja.
Lešnik sadrži i vitamine A i E koji su dobri za negu kose i kože, dok je vitamin E izuzetno dobar za krvne sudove i pored toga čuva srce. Pored gore pomenutih vitamina, u jezgru lešnika nalaze se i minerali poput cinka, magnezijuma i kalcijuma, a bogato je i omega 3 i 6 masnim kiselinama, koje su dobre za smanjivanje lošeg holesterola. Količina kalijuma koju sadrži, čak je pet posto veća u odnosu na količinu koju sadrže ostala voća. Lešnik je zbog ovog sastava jedan od energetski važnijih namirnica.
Lešnici su prepuni hranljivih sastojaka, uključujući vitamine, minerale, antioksidativna jedinjenja i zdrave masti.

Oni pružaju razne zdravstvene benefite:

  • Utiču na rad „leljih“ creva
  • Doprinose smanjenju gojenja
  • Doprinose zaštititi ćelije od oštećenje
  • Snižavaju nivo holesterola
  • Poboljšavaju broj spermatozoida
  • Poboljšavaju rad mozga
  • Smanjuju rizik od pojave raka
  • Regulišu simptome dijabetesa
  • Podržavaju zdravlje srca
  • Smanjuju upalne procese
  • Utiču na opšte zdravlje tena i kose

Med

Med spada u jedan od najtraženijih, najlekovitijih i najhranjivijih prirodnih proizvoda na svetu. Med je osnovni proizvod medonosnih pčela. Bitno je napomenuti da ga proizvode medonosne pčele, jer nije svaka pčela u pčelinjem društvu zadužena za proizvodnju meda. Dug je put od pčele do meda, zato su pčele bića koja zaslužuju naše poštovanje i brigu. Dužni smo da ih čuvamo od uginuća i da vodimo računa da svaka pčela može nesmetano da kupi nektar sa biljaka. To ćemo postići tako što nećemo zagađivati prirodu i tako što nećemo zaprašivati biljke i insekte opasnim otrovima.
Med i proizvodi od meda od davnina spadaju u najlekovitije proizvode koji se mogu naći u prirodi. Hiljadama se godina koriste u lečenju raznih bolesti, u kozmetici i prirodnoj medicini a prvi pisani tragovi o medu nalaze se još iz vremena egipatskih faraona. Med se pominje u drevnoj kineskoj medicini, a u ajurvedi “Knjizi života” med se smatra eliksirom mladosti, zdravlja i lepote.
Med se sastoji od fruktoze, saharoze, glukoze, vode i vitamina, minerala i oligoelemenata. Taj odnos je različit u zavisnosti od vrste i kvaliteta meda, ali je uvek savršeno izbalansiran. Što znači da pčele od onoga što mogu da sakupe u prirodi i što im je dostupno, uspešno naprave savršenu hranu.
Med ima prirodno svojstvo da se kristalizuje, neke vrste meda se lakše kristalizuju a neke teže, a to zavisi od količine glukoze koju sadrži. Ukoliko postoji više glukoze od fruktoze med će se brže i lakše kristalizovati. Kod recimo bagremovog meda ovaj proces je sporiji jer bagremov med sadrži više fruktoze.
Poznato je da je med tradicionalan lek protiv kašlja i upale grla, za poboljšanje krvne slike, kod oboljenja organa za varenje, reguliše perlistatiku creva, pomaže koncentraciju i pamćenje i mnoštvo drugih poremećaja uspešno možete tretirati medom i drugim pčelinjim proizvodima.
Med sprečava infekcije, čuva zube i kosti, spušta holesterol, poboljšava varenje, stvara prekopotrebnu životnu energiju i poboljšava raspoloženje. Med blagotvorno deluje još na sledeće poremećaje:
  • Jača imunitet organizma
  • Poboljšava cirkulaciju
  • Jača snagu srca i poboljšava srčani ritam
  • Poboljšava probavu i revitalizuje organe za varenje
  • Poboljšava obnavljanje tkiva, kose i noktiju
  • Potpomaže obnavljanje krvnih elemenata
  • Ima antibakterijsko, antiseptično i antimikotično dejstvo
  • Poboljšava otklanjanje toksičnih materija iz organizma
  • Deluje protiv stresa i nesanice, lošeg raspoloženja i razdražljivosti
  • Koristi se za dijetu u kombinaciji sa limunom
Med možete koristiti u kombinaciji sa drugim prirodnim proizvodima, začinima ili voćem.